romek
wtorek, 23 lipca 2013, 16:23

GÓRNIK ŁĘCZNA wraca do tabel / Oświadczenie!!

Był GKS Bogdanka SA, jest Górnik Łęczna SA. We wtorek na głównej płycie boiska odbyła się konferencja prasowa, na której przedstawiciele stowarzyszenia kibiców i zarządu klubu ogłosili zawarcie porozumienia na mocy którego klub wrócił do historycznej nazwy.

– Mamy do przekazania bardzo miłą informację, wręcz historyczną. W ciągu ostatnich kilku dni odbyło się kilka spotkań formalnych: m. in. zgromadzenie akcjonariuszy klubu, na którym akcjonariusze zapoznali się z uchwałą Rady Nadzorczej, która pozytywnie rekomendowała powrót klubu do historycznej nazwy Górnik Łęczna – mówił podczas wtorkowej konferencji prasowej prezes Artur Kapelko. – Jako zarząd klubu serdecznie dziękujemy sponsorowi strategicznemu LW Bogdanka, a także zarządowi za przychylne spojrzenie na sprawę powrotu do nazwy. Cieszymy się, że klub istnieje i pod nową nazwą będzie mógł spełniać swoją historyczną rolę. Chcemy nadal reprezentować Lubelszczyznę w pierwszej lidze, bronić honoru piłki nożnej na wschodzie.

Podczas konferencji ogłoszono, że klub będzie wspierał działania kibiców związane z prowadzeniem drużyny Górnik 1979 Łęczna. – Ten klub jest dla ludzi, którzy z różnych powodów nie zostali zawodowymi piłkarzami. Im także trzeba dać szansę, aby mogli reprezentować swój klub. Piłka amatorska jest dla nas ważna – powiedział prezes Kapelko.

Powrót do historycznej nazwy ma sprawić, że nasz stadion ponownie będzie wypełniony kibicami. – Mamy nadzieję, że kibice ponownie zasiądą na trybunie za bramką i ponownie będziemy świadkami dopingu na wysokim poziomie – dodał prezes Kapelko.

Oświadczenie klubu Górnik Łęczna SA

„Klub Górnik Łęczna składa serdecznie podziękowania dla zarządu LW Bogdanka, oraz Związków Zawodowych LW Bogdanka za wsparcie i okazaną przychylności w ważnej inicjatywie społecznej jaką jest powrót do historycznej nazwy klubu Górnik Łęczna. Pragniemy podziękować ludziom dobrej woli, którym sport amatorski i zawodowy jest bliski i którzy w różny sposób wspierali i wspierają nasz klub oraz piłkę nożną w Łęcznej.”

Oświadczenie Stowarzyszenia Kibiców Górnika Łęczna

„Występując w imieniu społeczności kibiców Górnika Łęczna pragniemy poinformować o zakończonych w dniu dzisiejszym blisko półrocznych rozmowach na temat powrotu kibiców na trybuny stadionu przy Al. Jana Pawła II 13. Rozmowy te zostały zwieńczone podpisaniem umowy o współpracy pomiędzy Stowarzyszeniem Kibiców Górnika Łęczna, a Klubem.

Działania członków Zarządu Klubu, dobra wola Zarządu sponsora strategicznego – firmy Lubelski Węgiel Bogdanka SA., wspierane staraniami Stowarzyszenia zaowocowały przywróceniem tradycyjnej, bliskiej każdemu sercu prawdziwego kibica, nazwy Górnik Łęczna. Był to impuls do opracowania szczegółów porozumienia pomiędzy Klubem a Stowarzyszeniem, na mocy którego oba podmioty zagrają od dziś jednej drużynie.

Jesteśmy świadomi ciężaru jaki za sobą ciągniemy. Afera korupcyjna, karna degradacja oraz zmiana tradycyjnej nazwy, negatywnie wpłynęły na wizerunek Klubu. Partnerskie podejście z jakim spotkaliśmy się podczas negocjacji z Zarządem Klubu roztacza perspektywy szerokiej i owocnej współpracy. Współpracy mającej na celu odbudowanie pozytywnego wizerunku Klubu i jego kibiców, odzyskania wiarygodności, wypracowania na nowo solidnej marki Górnika Łęczna, a także należnego mu miejsca na sportowej mapie Lubelszczyzny i kraju, tworzenia korzystnej atmosfery wokół działań Klubu i Stowarzyszenia oraz wzmacnianiu znaczenia ich dla społeczności lokalnej.

Jednym z kluczowych postanowień umowy jest również zagwarantowanie uniknięcia w przyszłości sytuacji, która miała miejsce w przerwie zimowej sezonu 2010/2011. Uzyskując porozumienie w kluczowych dla środowiska kibiców sprawach, nie zapomnieliśmy również o stworzonej przez nas drużynie GKS Górnik 1979 Łęczna, która w najbliższym sezonie wystartuje w rozgrywkach lubelskiej klasy okręgowej.

Wspólnie z Klubem będziemy współpracować w zakresie piłkarstwa amatorskiego oraz szkolenia dzieci i młodzieży pod szyldem Akademii Górnik, zapewniając m.in. bieżące funkcjonowanie prowadzonej przez nas drużyny. Będzie ona miejscem dla piłkarzy emocjonalnie związanych z Klubem i chcących uprawiać piłkę nożną w sposób amatorski pod jego szyldem. Oddolna inicjatywa amatorskiej piłki wpisze się w całości w ideę UEFA Grassroots.

W tym miejscu chcemy gorąco podziękować wszystkim kibicom oraz ludziom dobrej woli, którzy przez okres dwóch sezonów wspierali działania Stowarzyszenia i założonego przez nas Klubu. Liczymy, że dołączycie do wspólnej gry jako dwunasty zawodnik – największe wzmocnienie tego okna transferowego. Do zobaczenia na meczach Górnika.”

gksbogdanka.com.pl