kamilkmiec
wtorek, 10 kwietnia 2012, 14:25

Oświadczenie Zarządu Klubu FKS Stal Kraśnik

Na stronie internetowej Stali Kraśnik pojawiło się oświadczenie Zarządu Klubu, które przedstawiamy poniżej.

„Zarząd klubu FKS „Stal” Kraśnik postanowił poinformować kibiców oraz całe środowisko sportowe Kraśnika o poważnych problemach finansowych i organizacyjnych w klubie.

Pomimo wysiłków ze strony Zarządu Klubu, nie widzimy możliwości pozyskania odpowiednich środków na dalsze kontynuowanie działalności klubu FKS „Stal” Kraśnik. Wielu z nas pracuje na rzecz klubu od wielu lat, poświęcając swój prywatny czas i pieniądze, ale przyszedł czas, że po prostu nie widzimy dalszego sensu działania w tych warunkach. Odnosimy wrażenie, że nikomu oprócz nas w Kraśniku nie zależy na istnieniu klubu z sześćdziesięcioletnią historią. Duże zadłużenie wygenerowane przez poprzednie władze klubu, odwrócenie się od klubu najpoważniejszych sponsorów czyli FŁT i Miasta (m.in. nakaz opuszczenia pomieszczeń w CKiP do 31.05.2012 r.) oraz zantagonizowanie naszego własnego środowiska spowodowało, że klub znalazł się na zakręcie.
Zarząd klubu FKS „Stal” Kraśnik rozważył wiele wariantów ratowania sytuacji, ale nie znalazł żadnego, które gwarantowało by przetrwanie klubu do końca rozgrywek. Zdecydowaliśmy zatem o zwołaniu Walnego Zebrania Członków Klubu. Zebranie odbędzie się 25.04.2012 r. O miejscu i godzinie zebrania poinformujemy w terminie przewidzianym przez statut.”
źródło: stal.krasnik.info

Komentarze do 'Oświadczenie Zarządu Klubu FKS Stal Kraśnik' (4)
  • 3liga7 lat temu Bezpośredni link

no to ładnie się porobiło w kraśniku, odszedł rydzo i pozamiatane

• Kraśnik7 lat temu Bezpośredni link

Jakby naprawdę odszedł byłoby dobrze wydał kasę i spierd…. a do mediów narzeka jaki to zarząd zły gdzie tak naprawdę on sam rządził.

• pRezes7 lat temu Bezpośredni link

król artur miał być taki dobry, spłacał długi (swoje prywatne?) Klub wychodził na prostą a tu nagle jak szczur uciekł z tonącego okrętu. Jak dotację dzielił to tylko on, a jak ją już całą roztrwonił to on już nie jest prezesem tylko doradcą (jakim, czego?) Wszyscy wiedzieli jaki on jest i do czego Klub doprowadzi, ale co tam chcieliście to macie.

• Kraśnik7 lat temu Bezpośredni link

„Wspieranie i propagowanie kultury fizycznej w naszym mieście i powiecie jest coraz większe. Nie znaczy to że za tym idą także środki finansowe. W Kraśniku powstało wiele sekcji sportowych, przy jednoczesnym powiększeniu bazy sportowej. Jest to dobry trend, jeżeli spojrzymy przez pryzmat ilości uprawiających sport. Czym jest sport? To forma aktywności, która może być prawdziwą przyjemnością i sposobem na życie. Sport jest niebywale ważną rzeczą w dzisiejszych czasach, kształtuje osobowość i sprawia że człowiek aktywnie się porusza dbając o swoje zdrowie. Ponadto sport to promocja miasta ale i ważny element życia publicznego. Sport staje się coraz bardziej popularny zarówno wśród dzieci i młodzieży jak i dorosłych. Uprawianie sportu sprawia nam przyjemność, może być formą rozrywki jak i aktywnego życia. Jest bardzo ważnym aspekt dbania o zdrowie, o kondycję fizyczną która jest przydatna w codziennej pracy i walki ze stresem. Coraz więcej ludzi się organizuje by pograć sobie dla przyjemności w piłkę nożna na ,, Orliku „ czy wynajętej hali lub biega po okolicznych lasach. Jednakże czy innym jest sport masowy a czym innym wyczynowy. Ja bardziej zajmę się tym wyczynowym gdzie dominującym czynnikiem jest wynik, a nie udział. Jak już zaznaczyłem wcześniej baza sportowa na terenie Kraśnika jest dobra. Są warunki do uprawiania wyczynowego sportu. Zdecydowanie gorzej jest jeśli dotyczy to środków finansowych. W budżecie miasta jest na ten cel 560 tys. zł, mniej niż dotacja władz miasta Tarnobrzega do sekcji piłki nożnej klubu sportowego ,, Siarka”. Rozumiem ogromne problemy budżetowe, jednakże jest to mała kwota, która dzielona jest na wiele sekcji sportowych. Według mojej oceny miasto powinno wybrać trzy cztery priorytetowe dyscypliny sportowe i je sponsorować. Czym innym jest udzielanie stypendiów czy przyznanie nagród finansowych gdzie wszystkie dyscypliny powinny być objęte. Jednocześnie to nie Rada Sportu przy burmistrzu powinna rozdzielać środki finansowe, gdyż nie jest to ciało bezstronne, bo reprezentuje konkretne dyscypliny. Tak jak już wcześniej stwierdziłem dopóki miasto jasno nie zdeklaruje jakie dyscypliny preferuje, i nie określi zakresu finansowania, będzie jak co roku wyrywanie sobie środków finansowych. Nie czarujmy się, niektóre sekcje działają na zasadzie prywatnych klubów, lub dotacji zewnętrznych otrzymywanych że swoich związków sportowych. Oczywiście niech sobie działają, lecz niech finansów szukają poza budżetem miasta. Ponadto sportowcy Kraśnika odnoszą sukcesy przeważnie do wieku juniora, a dalej jest pustka. Dlaczego tak jest i co trzeba zmienić by popularne dyscypliny sportowe i sportowcy, rywalizowały z najlepszymi w kraju w kategorii seniorów. Czy rozdrobnienie i reaktywacja wielu dyscyplin w tym pomaga ? Celem strategicznym miasta powinno być utrzymanie z pewnością sekcji piłki nożnej w co najmniej w III lidze. Jednakże aby to było możliwe, klub wymaga reorganizacji działania. Należy zdecydowanie poprawić szkolenie dzieci i młodzieży, bo wyniki przez ich osiągane są słabe. Jednocześnie nie może być tak że zawodnik pierwszej drużyny jest trenerem drugiej, bo to daje opłakane skutki. Drugi zespół to bezpośrednie zaplecze pierwszego, i szkoła gry dla tych którzy wychodzą z wieku juniora do seniorów. Nie można tego bagatelizować, dlatego treningi powinny być profesjonalne nie czysta amatorszczyzna. Następnym krokiem powinno być zbudowania pierwszej drużyny juniorów z prawdziwego zdarzenia, jeżeli myślimy o przyszłości klubu opartego na wychowankach. Dobrze się stało ze władze miasta w jakiej części rozwiązały zadłużenie klubu wobec CKiP oraz MOSiR, jednakże bez środków finansowych ponad 300 tys. zł z miasta plus sponsorów, klub od nowa wpadnie w tarapaty. Prestiżem dla miasta powinna być trzecia liga, tej najpopularniejszej dyscypliny sportu w Kraśniku. Niestety ta dyscyplina dużo kosztuje, nie można jej przyrównywać do sekcji lekkoatletycznej czy sekcji pływackiej. Choć wymienione sekcje odnoszą wiele sukcesów w grupach do wieku młodzieżowego, zainteresowanie kibiców jest małe. Mam osobiście nadzieję ze jakieś zawody biegowe o randze co najmniej wojewódzkiej odbędą się w Kraśniku, bo to jest widowiskowa dyscyplina jak piłka nożna. Nie będę się odnosił do transferów czy obsady trenerskiej w FKS ,, Stal ” gdyż należy dać szanse się im wykazania, choć mam obawy. Ponadto Zarząd klubu ,, Stal „ powinien za pomocą władz miasta doprowadzić do budowy pawilonu sportowego z hotelikiem, gdzie było by zaplecze odnowy i szatnie z prawdziwego zdarzenia. Jakoś mam wrażenie że dyrektor MOSiR bardziej jest pochłonięty sekcją pływania, niż myśleniem w kategoriach gospodarza obiektu. Być może jest to abstrakcja, aczkolwiek zauważyłem jako obserwator z boku, że współpraca tych dwóch instytucji jest mało harmonijna. Inaczej widać współpracę sekcji zapasów z Dyrektorem ZS Nr 3. Notabene, obecnie warunki do uprawiania zapasów w Kraśniku są naprawdę dobre. Czas na wyniki, na miarę oczekiwań. Jak widzimy infrastruktura sportowa się poprawiła, niestety nakłady finansowe zarówno na poziomie szkolnym jak i zawodowym niestety dalekie od oczekiwań. Zmiana tej sytuacji to pozyskanie sponsorów, aczkolwiek tu pojawia się problem z racji słabego uprzemysłowienia Kraśnika i nie najlepszej kondycji kluczowego zakładu, jakim jest FŁT. Na horyzoncie nie widać by ta tendencja miała ulegnąć poprawie, dlatego kluby muszą sobie radzić w obecnych realiach, z nadzieją że przyjdą lepsze czasy. Natomiast kibice nie bacząc na problemy finansowe oczekują dobrych wyników i sukcesów oraz dobrej zabawy na tych imprezach.”
    źródło: http://romanbijak.wordpress.com/2012/01 … cki-sport/